Molts dels que ens visiteu potser us pregunteu - especialment si no sou de Badalona - pel significat de l'escultura del simi amb guitarra que la nostra Associació utilitza com a símbol.

La resposta té la seva història, una mica complicada però ben curiosa. Aquí te l'expliquem.

La primera cosa que hem d'aclarir als qui no coneixen la nostra ciutat és que l'estàtua original del "mono" de Badalona no té cap guitarra. L'afegit musical va ser una entremaliadura digital de la nostra Associació per convertir aquesta figura en el nostre símbol. Si amb això hem creat alguna confusió, demanem disculpes. L'estàtua del "mono" de Badalona, tanmateix existeix, però en realitat és així:

 

 

EL "MONO" DE BADALONA

Aquesta magnífica escultura plena de força i d'expressivitat és obra de l'artista badalonina Susana Ruiz Blanch i està inspirada en la figura que apareix a l'etiqueta de l'ampolla de l'"Anís del Mono".

Aquest licor es va començar a elaborar a Badalona l'any 1870, a la destil·leria que els germans Josep i Vicenç Bosch van construir a prop de la platja. Han passat més de 150 anys des d'aleshores i aquest producte, la seva original ampolla i la seva etiqueta s'han fet famosos arreu. Avui són símbols indiscutibles de la ciutat de Badalona.

La fàbrica de l'"Anís del Mono" és un edifici industrial d'estil modernista que conserva els alambins de coure originals i que segueix funcionant, tot i que ara és també un museu visitable. No gaire lluny de l'edifici, arran de platja, l'any 2012 es va inaugurar l'estàtua. Va ser una idea de l'Escola d'Art Pau Gargallo de Badalona que va ser finançada pel Grupo Osborne, actual propietari de la destil·leria, que va acabar cedint la obra a la ciutat.

El que fa realment inquietant aquesta figura és que, tant en l'etiqueta de l'ampolla com en l'estàtua, el simi té un rostre molt humà. Per què? Perquè és humà. Es tracta de Charles Darwin.

En el moment en què els germans Bosch van fundar la fàbrica, l'any 1868, la Teoria de l'Evolució de les Espècies era el gran debat científic mundial i sembla que era freqüent, especialment per part dels seus detractors, representar al seu autor amb cos de simi. No sabem ben bé el motiu - hi ha diverses versions - però els germans Bosch van utilitzar aquest "trending topic" d'aquell moment per batejar i identificar l'anís que fabricaven i que estava destinat a ser el seu producte més famós.

 

float: center

 

L'estàtua està situada al Front Marítim de Badalona i en poc temps s'ha fet molt popular. Avui és un dels atractius turístics de la ciutat, juntament amb l'històric - i ara també famós - "Pont del Petroli", que arrenca - o arriba, segons es miri - precisament en aquest indret.

 

I LA GUITARRA?

Quan vam organitzar les primeres Jornades Internacionals de la Guitarra de Badalona, l'any 2017, buscàvem un motiu que estigués relacionat alhora amb la ciutat i amb la guitarra, per crear la imatge del festival. Les muses van aparèixer quan un dels nostres socis va observar que la posició dels braços i el cos de l'estàtua del "mono" semblaven embolcallar una guitarra invisible.

I és clar, no ens en vam saber estar:

 

 

Això si, tot s'ha de dir, abans de perpetrar aquesta entremaliadura, vam informar i demanar permís a Susana Ruiz Blanch, l'autora de l'estàtua. Afortunadament la idea li va semblar prou simpàtica i amb la seva complicitat, bon humor i l'ajut del Photoshop, vam convertir al "mono" de l'anís de Badalona en guitarrista i també en el nostre símbol, al menys en la nostra web. Com a novetat, podem anunciar que aviat ho serà també en els nostres concursos de guitarra, ja que en el proper certamen que celebrarem el 2022, el trofeu per als guanyadors serà una miniatura en bronze del "Mono" de Badalona, creada per la seva escultora... amb guitarra!

A dia 7 de juliol de 2021, quan publiquem aquest article, es compleix el novè aniversari de l'inauguració d'aquesta emblemàtica estàtua. Per sigui per molts anys més!

 


Enllaços relacionats:

Pàgina web de l'Anís del Mono - Grupo Osborne

Visita la fàbrica d'Anís del Mono - Museu de Badalona

Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo

 

Vés al Blog